søndag 4. januar 2009

Vett & Vedding

Enda et selskapsspill med spørsmål, var mitt første inntrykk. I flere tiår har man produsert slike spilll. Ofte er disse linket til et tema, som for eksempel årstall, musikk og til og med Ringenes Herre. Slike spill samler folk rundt bordet, uavhengig av hvor mange spill man vanligvis spiller. Men det kan lett bli mye av det samme. Når noen vet alltid mer enn andre, blir slike spill kjedelige. De fleste selskapsspill er faktisk tidskrevende og blir derfor lett assosiert med helgespilling eller hytteliv. Dessuten går det faktisk an å ikke like spørrespill. I sin introduksjonstekst i regelheftet lover Vett & Vedding-utgivere, at Vett & Vedding har en læretid på 2 minutter, en spilletid på 25 minutter og selv om man hater spørrespill, kan man bli glad i Vett & Vedding.

Når det gjelder læretid får man i hvert fall rett. Regelheftet er kortfattet og har klare illustrasjoner. Reglene beskrives trinnvis og uten unødvendigheter. Vett & Vedding egner seg best til større selskap hvor man kan danne inntil 7 lag, men også fra 4 spillere og oppover fungerer spillet. Det stilles bare 7 spørsmål i hele spillet!
  1. Still spørsmål og avgi svar (svaret skal skrives på et lite white board).
  2. Sorter de avgitte svarene
  3. Vedd (spillerne satser sine 2 veddemarkører og senere evt tjente sjetonger)
  4. Hvem har satset riktig (eller kommer nærmest riktig svar/alle for høytsatsede svar forfaller)
  5. Utbetaling av bonus (3 poeng for riktig svar)
  6. Alle som svarte feil, får tilbake sine veddemarkører og mister evt innsats i form av sjetonger. Alle som svarte riktig får inntekt avhengig av hvor stor gevinsten er. Her kan man tjene sjetonger. Se bildet.

Etter 7 spørsmål avslutter spillet. Spilleren med mest poeng vinner. Alt dette høres enkelt ut.








Vurdering:
Vett & Vedding har klart å manifestere seg som et annerledes selskapsspill. Kombinasjonen av å vite og å vedde åpner opp for et stort publikum i ulike aldersgrupper. Dessuten er spørsmålene fra et slikt karakter, at man neppe vil vite svar på alle spørsmål. Alle svar består av tall, slik at man alltid kan fylle ut noe, selv om man har ingen anelse. Bløff-faktoren kan dessuten lage stemning rundt bordet. Det er bare 700 spørsmål i esken, noe som er forholdsvis lite for såkalte spørrespill. Det kan være en ulempe med spørrespill. Men med bare 7 spørsmål per spillsesjon, vil spørsmålsbunken vare lenge. Første spørsmål som leses er nummer 1 på kort 1. Spørsmål nummer 2 er det andre spørsmålet på det andre kortet. Det blir nok variasjon i spørsmålene, slik at det vil ta lang tid før man kan bruke eventuelt "vite" fra tidligere sesjoner. Bruk av timeglasset bringer fart i spillet (både når det gjelder svar og veddingen).

Som er selskapsspill er Vett & Vedding et attraktivt spill. Den siste uken har jeg spilt Vett & Vedding med ellers lite motiverte spillere som naboer og svigerfamilie. Når man kan avslutte et spill etter en liten halv time med en god dose moro, kan man si at Vett & Vedding har infridd forventningene og har innovative egenskaper. Materialet er av bra kvalitet og brettet i stoff minner om casinospill. Man får mye moro for pengene, selv om 350-400 kroner kan være litt i det meste laget.

Spillet kan spilles flere ganger i løpet av en kveld, eller fungere godt som oppvarmer eller avslutter i spillklubber (se også referat PG 2.1.2009).

4.1.2009 JCT

1 kommentar:

Sveinmain sa...

Nok en meget god spillrefleksjon fra Hollender. Vedder mitt vett på at det kommer enda flere glimrende spillanalyser fremover:-) Keep on refleksjons....